Zrinjevac postaje veliko diplomatsko središte

Jutarnji list - 17. prosinac 2004.
PEROVOJ AMBASADA Tomislav Horvatinčić i HOTO grupa obnovili gradsku palaču

U palači na Zrinjevcu 10 smjestit će se dva veleposlanstva, preko puta je već Francusko veleposlanstvo, a s druge strane uređuje se japansko. Na broju 7 nalazi se Ministarstvo vanjskih poslova
Zrinjevac je ovih dana postao bogatiji za još jednu uređenu palaču, koja se od većine donjogradskih zgrada ističe svojom izvornom zlatno-oker bojom pročelja. Riječ je o kući koju je uredio Tomo Horvatinčić, direktor HOTO grupe, poznat po obnovi slične palače u Hebrangovoj ulici, kao i po neboderu koji je podigao u Savskoj.
U zgradi na Zrinjevcu smestit će se dva veleposlanstva, a zasad je utvrđeno da će jedno biti portugalsko. Preko puta je već Francusko veleposlanstvo, a s druge strane ulice u tijeku je uređenje japanskog, čija je kuća sad pod skelama.

Terasa s izlazom u dvorište
Tako će Trg Nikole Šubića Zrinskog i njegove tri palače uskoro postati svojevrsno diplomatsko središte. Naročito ako se uzme u obzir da se u zgradi na broju 7 nalazi Ministarstvo vanjskih poslova. Logično je da se uz ovaj divan perivoj grupiraju veleposlanstva.
U niskom i visokom prizemlju Zrinjevca 10 nalazit će se i sjedište HOTO grupe, pa Horvatinčić zato kaže da je tu kuću uredio sebi za užitak.
-Čitav objekt, "bombon" koji smo uredili za nas, ima oko 2000 četvornih metara. Na prvom i drugom katu bit će veleposlanstva. Poslovni prostor na zadnjem, trećem, potkrovnom katu od 500 kvadrata iznajmit ćemo tvrtki koja ga neće pregrađivati nego joj treba uredsko mjesto bez pregrada. U niskom prizemlju planira se otvorenje slastičarnice koja će imati i terasu u dvorištu.

Vrući kroasani za doručak
Ovdje će se primjerice ujutro doručkovati vrući kroasan. Još tražimo prikladnog slastičara - najavljuje Tomo Horvatinčić. Kuća je sagrađena 1886. godine prema projektu arhitekta Aleksandra Seća te je nekoć bila palača Kulmer. Obnovljena je za 100 dana pod vodstvom inženjera Ivana Bortasa i u suradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika. Ovih će se dana u hodniku postaviti vitraji po uzoru na stare. Horvatinčić je, kaže, želio besplatno obnoviti i susjednu unutarnju fasadu MUP-a, koja se vidi iz dvorišta palače, ali je preduga procedura dok to netko odobri. Investicija u uređenje i kupnju stanova Zrinjevca 10 procjenjuje na oko 4,5 milijuna eura.


Božićne dekoracije
Palača u kojoj će se smjestiti veleposlanstva, kao i drugi objekti u gradu koje je Horvatinčić uredio ili sagradio, ovih se dana ističu i božićnim dekoracijama. Kuće na Zrinjevcu i u Hebrangovoj uređene su zelenim vrpcama, buketima od zimzelena i mašnama, a HOTO neboder ima svjetleće pahuljice.