Vizionar i graditelj u nemogućoj misiji

Večernji list, - 30. travanj 2005.
LIDERI Tomo Horvatinčić sa svojom Hoto grupom najveći je hrvatski investitor u graditeljstvu

Hoto Business Tower, prvi neboder sagrađen u Zagrebu od osamostaljenja Hrvatske, i Hoto Ville u Svetoj Nedelji kraj Samobora, prvo naselje zatvorenog tipa u nas, najpoznatiji su projekti Hoto grupe kojima se etabilirala kao najveća hrvatska investitorska tvrtka. Planira i druge ambiciozne, po nekima i vizionarske projekte u Zagrebu i na jadranskoj obali.

Opčinjen gradnjom
Tvrtkom sa 90 zaposlenih, većinom inženjera i arhitekata, kormilari Tomo Horvatinčić, kako sam priznaje, vojničkom disciplinom utemeljenom na neupitnom liderstvu. Po obrazovanju inženjer prometa i hotelski menadžer sa završenim hotelijerskim fakultetom, bio je do devedesetih poznato ugostiteljsko ime, vlasnik prestižnog restorana, a potom i prvog privatnog hotela Babylon. U socijalizmu poduzetnici, kaže, nisu imali mnogo izbora, pa je nakon osamostaljenja Hrvatske odlučio ostvariti svoju opčinjenost gradnjom i stvaranjem novih vizura. Prvo se okušao u obnovi. Dvije trošne jednokatnice u zagrebačkom središtu uspješno je, potpuno poštujući konzervatorske zahtjeve, pretvorio u ekskluzivni poslovni centar Castellum.

Za obnovu te, a potom i palače na Zrinjevcu 10, u kojoj je sjedište tvrtke, Hoto grupa dobila je i priznanje Grada Zagreba.

Čuvari baštine
Uređenje Castelluma bilo je prvi ispit naše građevinske zrelosti, na kojem smo pokazali osnovne odlike poslovanja: brzinu, kvalitetu i sposobnost da spomeničku baštinu zaštitimo i osuvremenimo i osiguramo joj trajanje jer poštujemo tradiciju i gradimo budućnost priča T. Horvatinčić, po čijim je prvim slovima prezimena i imena tvrtka dobila ime.

Priznanje koje su dobili za Castellum, sagrađen u samo 200 dana, potaknulo ih je na nove rekonstrukcijske pothvate. Na mjestu derutne Tvornice dječje obuće u Savskoj sagrađena je za samo 300 dana nova zagrebačka veduta, poslovni toranj od četiri podzemne i 18 nadzemnih etaža.

Osim brzini, kvaliteti i estetici, Horvatinčić teži i inovacijama, pa je osmislio projekt Hoto Ville, naselja zatvorenog tipa sa 569 stanova u 157 kuća, po sadržajima pravi mali komforni i sigurni grad za 2500 stanovnika. Nakon 250 dana gradnje, stanari će se useljavati u kolovozu, a 3. rujna bit će svečano otvaranje i naselja i Hoto centra, trgovačko-poslovnog središta.

Kako svaka naša investicija ima i socijalnu dimenziju, bila riječ o obnovi ili o povećavanju kvalitete prostora, u projektu Hoto Ville jedan stan od 70 četvornih metara darovat ćemo najperspektivnijem mladom hrvatskom znanstveniku kaže Horvatinčić.

Želi time pridonijeti razvoju Hrvatske, zadržati mladoga znanstvenika da svoje znanje plasira u domovini. Tko će, pak, biti taj sretnik, odlučit će se u suradnji s Ministarstvom znanosti. Svi su projekti bili moje "nemoguće misije", ali bojim se da ih više neće biti jer za domaće poduzetnike nema razumijevanja kaže Horvatinčić.

Zbog toga je upitna njegova želja da Hoto u zagrebačkom graditeljskom naslijeđu ostavi svoj trag gradnjom poslovnog tornja od 104 kata i uz njega nešto nižeg hotelskog, povezanih kongresnim centrom na jugu Savske, između željezničkog i starog Savskog mosta.

Turizam 365 x 24
No, ima novu viziju - turistički kompleks 365 x 24. To su vrhunski hoteli, apartmani, sportski i rekreacijski tereni koji bi bili u pogonu 24 sata svih 365 dana u godini, a za to treba imati stalne radnike i naselje za njih s vrtićem, školom, crkvom... objašnjava Horvatinčić. Za to mu treba najmanje 200 hektara zemljišta, o čemu već pregovara s Općinom Krk, ali u obzir dolaze i Istra i Dalmacija.

Autor Branka Crnčević